Search for content, post, videos

Како да намалите висока температура?

 

Никогаш не сме помислиле дека ова ќе помогне за симнување на висока температура. 
- Еве како да се намали висока температура.
Грипот е само по себе најтешка вирусна болест 
на респираторниот систем. Се јавува сезонски и 
се манифестира на таков начин што пациентот има
висока температура, потоа чувствува голем замор,
главоболка, болки во мускулите и имате тотална
слабост,губење на апетит, поспаност, дезориентира-
ност и конфузија. Грипот во моментов го 
опустошува нашиот регион и има сè повеќе луѓе со 
екстремни температури кои тешко се спуштаат, така што 
температурата од 40 степени Целзиусови е присутна во првите три дена. Добро познатиот
пулмолог Д-р Бранимир Несторовиќ се обиде да објасни како да се ослободите од 
таквите високи температури:
„Дали знаете зошто луѓето имаат треска и кој се опоравува побрзо - оние што 
намалуваат или оние кои не ја намалуваат температурата? Оние кои не ја намалуваат 
својата температура побрзо се опоравуваат. Затоа, не треба многу да се трудите да ја
намалите температурата, освен ако е многу висока и детето изгледа лошо. Истуширајте
го со млака вода и протријте го детето со мека крпа како кога е испотено. 
Најдобро би било да се намали температурата со некои „традиционални методи“.

На пример, кај возрасните, кафето е најефикасно 
за намалување на температурата“. Според д-р
Несторовиќ, силното, концентрирано кафе на секои
4 часа е одличен антипиретик. 

Листот од тиква е исто така добар, но тешко е да се најде во овој момент. Сварете 
еден и пол грст листови од тиква во литар вода и испијте ја целата течност поделена 
 во 4 дози во текот на денот.
Температурата паѓа и тоа е врвна терапија. 
Др. Несторовиќ, нè потсетува дека не треба да се плашиме  од високи температури:
„Температурата е одбранбен механизам, cамо ако  детето изгледа лошо,ако има 
главоболка  ако е  слабо, тогаш треба да се намали температурата “. Тоа е природен
механизам за уништување на  вируси и бактерии. 

Превземено од zdravljeiwellness