Search for content, post, videos

Преиспитајте ги вашите мисли

Сè што веруваме, станува вистинито за нас. Ако одеднаш сте доживеале финансиски пад, тогаш на некое ниво верувате дека не вреди да имате пари или верувате дека позајмувањето и долгот е за вас. Или верувате дека доброто никогаш не трае долго, таа неволја доаѓа сама по себе, или, можеби, како што често слушаме, верувате дека сте губитник. Ако се чувствувате несреќни во љубовта, може да верувате: „Никој не ме сака“ или „Јас не сум роден за љубов“. Можеби се плашите дека некој ќе управува со вас, како што татко ти владееше со вашата мајка, или можеби мислите: „Мажите само ме повредуваат“. Ако имате лошо здравје, може да верувате: „Болеста е наследна во моето семејство“. Или ќе се изговорите во лоши временски услови, или во речениците: „Јас сум роден да страдам“ и „Мојот живот е невоља по невоља“. Или ќе имате различни верувања. И, можеби дури и не сте свесни за своите верувања, како и повеќето луѓе. Тие само видоа како им се распаѓа животот како кула од карти. Додека некој не им ја покаже врската помеѓу внатрешните мисли, т.е. верувањата и што ќе им се случи, ќе останат жртви на нивните животи.

ПРОБЛЕМ
Финансиски пад
Недостаток на пријатели
Проблеми на работа
Постојано разгалувајќи ги другите

ВЕРУВАЊЕ
Не вреди да имам пари.
Никој не ме сака.
Јас не сум доволно добар.
Никогаш не е како што сакам јас.
Без оглед на проблемот, тоа произлегува од начинот на размислување. И начинот на размислување може да се промени. Можеби чувствувате дека се вистинити или едноставно изгледа дека сите овие проблеми со кои се борите во животот се вистинити. Сепак, без оглед во кој проблем е тоа, тој е само надворешен резултат или ефект на нашиот начин на размислување. Ако не знаете кои мисли ги предизвикуваат вашите проблеми, размислете за вашите животни проблеми. Запрашајте се: „Кои се мислите што ми создаваат вакви проблеми?“ Ако си дозволите да седите во мир и да си го поставите тоа прашање, вашиот ум ќе ви го покаже одговорот.