Search for content, post, videos

Грозје – здравје на сто начини

Грозјето одамна е познато како храна на боговите бидејќи е примамливо по изглед, неодоливо вкусно, многу хранливо и исклучително здраво овошје. Во светот има над 50 сорти трпезно грозје и над 60 сорти грозје кои се одгледуваат за винарии. Следната поделба на ова овошје е на црно, бело и црвено грозје. Повеќето научни студии се фокусирани на влијанието на грозјето во превенцијата и ублажувањето на срцевите заболувања, иако грозјето се карактеризира со други лековити својства. Витамини А, Б и Ц, фолна киселина, ензими, фруктоза, гликоза, протеини, како и тринаесет минерали важни за човечкото тело, вклучувајќи калциум, калиум, магнезиум, манган, фосфор, железо, натриум, се кријат во овие прекрасни винови лози, цинк, селен. Така гледаме дека грозјето е богат извор на бројни хранливи и лековити материи. Многу истражувања потврдуваат дека сокот од грозје и црвеното вино можат да го намалат ризикот од срцеви заболувања. Доказ за тоа се Французите, за кои се знае дека често консумираат црвено вино со храна и помалку страдаат од срцеви заболувања во споредба со другите народи ширум светот. Објаснувањето лежи во фактот дека црвеното вино го спречува затнувањето на крвните садови, што може да доведе до срцев удар и мозок. Сапонините, корисни материи кои се наоѓаат во грозјето, се врзуваат за холестеролот и на тој начин ја спречуваат неговата апсорпција во организмот. Покрај тоа, сапонините можат да го блокираат воспалението во телото. Следното нешто што го прави грозјето добар борец за рак се биофлавоноидите. Тоа е збир на хемикалии кои придонесуваат за уништување на клетките на ракот. Потоа, високата концентрација на танини (полифеноли) во грозјето може да помогне во борбата против вирусите и туморите. Одредени материи во грозјето ги активираат ензимите кои ја зголемуваат стабилноста на ДНК и го забавуваат стареењето на организмот. Грозјето е добро и за очите, па со зголемување на внесот на ова овошје можеме да го намалиме ризикот од губење на видот за 30-40%. Сувото грозје, „грозје во мали пакувања“ е многу богато со шеќер и има висока хранлива вредност, па затоа треба да се користи во случаи на замор, исцрпеност и по долго боледување. Маслото од семки од грозје го регулира нивото на добриот и лошиот холестерол во крвта, го намалува крвниот притисок и може да се користи на различни начини (за готвење, пржење, како прелив за ладни јадења и салати). Маслото од семе од грозје кое се користи за козметички цели за нега на кожата на телото и лицето има регенеративна, регенерирачка и хидратантна кожа. Храната на боговите може да има огромно позитивно влијание врз човечкото тело, иако има одредени ограничувања, па затоа се препорачува претпазливост за луѓето со дијабетес и оние кои имаат стомачни проблеми. Исто така, не заборавајте дека грозјето не треба да се консумира заедно со пиво, минерална вода, млеко или дињи бидејќи таквите комбинации можат да предизвикаат сериозни стомачни проблеми. Но, секако е многу здраво и вкусно за јадење.

С.Ј.