Search for content, post, videos

Кантарион: добар и како антидепресив

Кантарионот е познат по своето антибактериско и антивирусно дејство, а благодарение на неговото антивоспалително дејство се користи за рани и изгореници. Се користи и во лекување на чир на желудникот, за дигестивни нарушувања, за поттикнување на лачењето на желудечниот сок и за олеснување на варењето. Етеричното масло од кантарион ги спречува грчевите, ја ублажува надуеноста и стомачните тегоби. Се користи за намалување на болката при гастритис и за лекување на чир на желудникот. Во последните години, кантарионот станува сè попопуларен како средство за борба против депресијата, а постојат и бројни научни студии кои го потврдуваат ова негово дејство. Кантарионот е одобрен и како лек за употреба кај блага и умерена депресија во Германија и е признат од Светската здравствена организација. Се користи како лек за блага депресија. Во споредба со антидепресивите, кантарионот е подеднакво ефикасен и покажува помалку несакани ефекти. Кантарионот се користи за депресија, стравови, нарушувања на расположението во менопаузата, опсесивно-компулсивно нарушување и сезонска депресија (се јавува во текот на зимските месеци поради недостаток на сончева светлина). Кантарионот е најпопуларен за повреди на кожата, рани, исекотини, убоди, чиреви. Традиционалното масло од кантарион се користи за намалување на болката, ревматизмот, повреди, отоци, модринки… Маслото од кантарион или препаратите на база на масло од кантарион се користат надворешно за повреди, воспалителни процеси на кожата, изгореници, зараснување на рани, убоди од инсекти, хемороиди, витилиго. Како делува кантарионот? – Хиперицинот претходно се сметаше за најважната активна компонента на кантарионот, но денес е познато дека за неговите ефекти се одговорни многу други состојки, а на хиперфоринот му се придава зголемено значење. Кантарионот го спречува разградувањето на невротрансмитерите серотонин, допамин, норепинефрин, кои се одговорни за доброто расположение и на тој начин ги намалува симптомите на депресија. Кантарионот придонесува за лекување на воспалителни процеси на кожата и површни рани преку намалување на воспалителните процеси. Со оглед на тоа што содржи фотосензитивни компоненти, треба да се земе предвид можноста за развој на реакции кај чувствителните луѓе, особено во летните месеци. Кантарионот делува против многу грам-позитивни и грам-негативни бактерии и вируси (вирусот на инфлуенца, вирусот на херпес симплекс типови 1 и 2, цитомегаловирус, хепатитис Ц). Мелатонин бил изолиран и од кантарионот, кој се лачи во телото за да поттикне сон и да го одржува сонот, со што се утврдило дека кантарионот делува при несоница. Како се зема кантарионот? – Се користи во форма на: чај, капки, капсули, таблети. Најчесто е стандардизиран на хиперицин или хиперфорин (активни компоненти од кантарион чија концентрација е одредена). Дози од 300 mg екстракт од кантарион (стандардизиран до 0,3% хиперицин) се користат три пати на ден за блага до умерена депресија. За нарушувања на расположението во менопаузата се користат дози од 300 mg на ден. Во кои случаи не треба да се користи кантарион? – Кантарионот не треба да се користи за време на бременост и доење, бидејќи нема податоци за неговата употреба во овие состојби. Какви несакани ефекти може да се појават при употреба на кантарион? – Фотосензитивност – кантарионот ја зголемува можноста за изгореници, особено во летните месеци. Кои лекови не треба да се користат истовремено со кантарион! – Кантарионот ги стимулира ензимите на црниот дроб за побрзо метаболизирање на лековите и на тој начин ги намалува нивните концентрации во крвта, па може значително да го намали или елиминира дејството на лекот. Кантарионот не треба да се користи истовремено со антидепресиви, бидејќи има ист механизам на дејство, т.е. го зголемува нивото на серотонин (невротрансмитер поврзан со доброто расположение) во мозокот. Ако кантарионот се зема истовремено со антидепресивите, зошто може да доведе до прекумерно зголемување на серотонин, а тоа претставува ризик за развој на серотонин синдром.