Search for content, post, videos

Здравото дејство на прегратките

Има ли нешто поубаво од топла прегратка во моменти кога повеќето луѓе контактираат со другите преку социјалните мрежи или паметните телефони? Топлата прегратка може да не направи многу среќни и, исто како насмевката, не чини ништо. Покрај тоа, истражувањата ги покажаа неговите неочекувани, дури и трајни, позитивни здравствени ефекти. Прегратката е нашиот основен израз на интимност, блискост и наклонетост.  Можеме да го прегрнеме партнерот, родителите, пријателите, дури и непознати луѓе. Може да трае кратко, а можеме да останеме во прегратка неколку минути, на пример, ако не сме виделе сакана личност со години – преку долга прегратка и без зборови најдобро можеме да покажеме колку е важна средбата. Бидејќи прегратките го поттикнуваат лачењето на хормоните на среќата, тие се сметаат и за еден вид терапија. Нашето сетило за допир прво се развива и го достигнува својот максимален развој пред сите други сетила. Затоа допирот е неизмерно важен за нашата благосостојба и чувството на припадност. Ако се чувствувате осамено и изолирано или мислите дека некој ваш близок и драг се чувствува така или му е потребна поддршка во тешки моменти, гушнете ја таа личност, искрено и од срце. Нема да изгубите ништо, а на примателот на твојата прегратка, исто како тебе, ќе му го разубавите денот, можеби и животот. Придобивките од прегратките за здравје и чувство на среќа се големи.

Намалено ниво на стрес и зајакнат имунитетот – Дали знаевте дека гушкањето може да го намали нивото на хормонот на стрес кортизол? Освен тоа, го поттикнува лачењето на хормонот на среќата – окситоцин, кој исто така се смета за хормон на блискост и поврзаност. Високото ниво на овој хормон го намалува стресот и го забавува срцевиот ритам. Окситоцинот го зачувува здравјето на кардиоваскуларниот систем и срцето. Истражувањата исто така покажаа дека прегратките го намалуваат крвниот притисок кај жените во менопауза, а исто така го поттикнуваат опуштањето на мускулната тензија. Студијата објавена покажала дека прегратките го зајакнуваат имунитетот. Испитаниците кои практикувале прегратки имале поблаги симптоми на настинка или грип од другите.

Олеснување на анксиозноста и симптомите на депресија – Прегратките го поттикнуваат лачењето на хормоните допамин кој го подигнува расположението и серотонин кој делува седативно и делува како вистински антидепресив. Прегратките ја намалуваат анксиозноста и симптомите на депресија кај заболените. Она што е интересно е фактот дека позитивните ефекти од прегратката можат да се почувствуваат долго по самиот физички чин.

Дејствуваат како нежен природен аналгетик – Прегратките, покажале истражувањата, можат да го намалат интензитетот на болката, како што се главоболките. Имено, благодарение на нив се ослободуваат хормоните ендорфин кои ги блокираат сигналните патишта одговорни за болката и ја поттикнуваат циркулацијата. Дури и жените кои имаат болна менструација сведочат дека прегратките многу им помагаат во ублажувањето на болките за време на менструацијата.

Подигнете ја самодовербата и придонесете за чувството на самодоверба – Без разлика дали примате или давате прегратки, вашата самодоверба расте. Прегратките се навистина посебен облик на физички контакт кој ни помага подобро да се прифатиме себеси и да се чувствуваме прифатени од другите. Покрај тоа, тие го зајакнуваат чувството на доверба. Студијата објавена исто така, покажала дека како што се зголемува нивото на хормонот окситоцин, така се зголемува и чувството на доверба кај луѓето.

Прегратките носат радост и помагаат да се надминат стравовите – Запомнете како се чувствувавте кога некој драг ве прегрне цврсто во раце. Првото нешто што го почувствувате е чиста радост. „Виновниците“ за тоа се повторно хормоните, како што се ендорфинот и серотонинот, кои се ослободуваат при гушкањето. Прегратките ги смируваат нервите и внесуваат мир во душата, а во исто време ви помагаат да ги надминете стравовите.

Поттикнување на менталниот и интелектуалниот развој на децата – Прегрнете ги вашите деца бидејќи прегратките, според студиите, го поттикнуваат нивниот ментален и интелектуален развој. Покрај тоа, секое дете сака да се чувствува заштитено и сакано. Дали има нешто што може да му даде посилно чувство на заштита од топла прегратка?

С.Ј.