Search for content, post, videos

Симболи на фенг шуи

Јин и Јанг

Симболот на јин и јанг и фенг шуи потекнуваат од таоизмот, древна азиска филозофија. Овој симбол претставува парадоксално единство на јин и јанг. Црното претставува јин, додека белото претставува јанг. Но, во рамките на секој јин има јанг, и во рамките на секој јанг има јин. Јин и јанг може да се споредат со поларитети како машки и женски, светли и темни, надвор и внатре, и смрт и живот. И оваа листа продолжува и продолжува (и продолжува …). Овој симбол е потсетник дека како и сите животни двојности, јин и јанг се во флуиден танц и не се одделени. На пример, фенг шуи е студија за тоа како нашите домови не се одделени од нашите внатрешни животи. Всушност, тие се интимно поврзани и меѓусебно зависни.

Багуа

Багуата со триграми

Багуа е кинески збор што во превод значи „осум области“. Багуа е енергетска карта на фенг шуи и е прикажана во различни форми и повторувања, но еден од класичните симболи на фенг шуи багуа ги користи осумте триграми на И-Чинг (Книгата за промени). Секој триграм претставува енергија во природата. Од горе, движејќи се во насока на стрелките на часовникот, имаме: оган, земја, езеро, рај, вода, планина, грмотевици и ветер.

Четири амблеми – книга со четирите амблеми на корицата Анжи Чо

Симболот на четирите амблеми ги вклучува четирите заштитни животни во дијамантска формација. Кога бил развиен фенг шуи, една од главните цели била да се најде дом или град така што ќе биде безбеден и заштитен. Четирите животни претставуваа обликувања на земјиште за да да симболизираат заштита во домот. Четирите небесни амблеми имаат црна желка во задниот дел (север), белиот тигар надесно (исток), црвениот феникс напред (југ) и зелениот змеј лево (запад).

 

Змејови

Шарена змејска фреска во будистички храм, Ченгду, провинција Сечуан. На змејот не му треба многу вовед затоа што се гледа и на исток и на запад. Во Азија, митскиот змеј се смета за добронамерен, носејќи просперитет, мудрост и заштита. Како едно од небесните животни од четирите амблеми, тој е познат по својата моќ и величественост. Змејот е добредојден симбол во домот за безбедност, просперитет и љубезност.

Желка

Икона морска желка. Изолиран сив симбол на бела позадина. архивар / Getty ImagesTheелката претставува долговечност, бидејќи тие често имаат долг век на траење! За мудроста што подоцна станала I-Ching (а потоа и фенг шуи), исто така, се вели дека произлегла од ознаките на задниот дел на школка од желка што се појавила од Жолтата река. За желките се смета дека носат пораки од природниот свет. Вклучувајќи слики од желки  / или желки во вашиот дом може да се користат за подобрување на вашето здравје и мудрост и долг живот за уживање.

 

Златна рипка (или крап)

Во азиската култура, крапот е волшебно суштество кое е способно за голема трансформација. Постои приказна за крап кој надмина многу пречки. Можеше да плива возводно и да прескокне портата на змејот и да се трансформира во змеј. Слично на тоа, златната рипка може да нè потсети на нашиот потенцијал да се соочиме со тешкотии и да ја поздравиме позитивната трансформација. Златната рипка е еден вид крап, и домашна како што е мала. Можете да внесете жива златна рипка во домот или исто така да користите слики од крап.

Хороскопски животни

Преклопен пакет оригами од дванаесет традиционални кинески хороскопски животни. Црвени, жолти, кафеави, портокалови, светло сиви бои.

12-те хороскопски животни ги симболизираат архетипите на енергиите со кои живееме во ова човечко царство. Секое одделно животно претставува различни работи, но сите заедно има поголемо значење на вистинската хармонија.Еве неколку начини на работа со кинескиот хороскоп во вашиот дом. Можете да побарате свое животно од зодијак до вашата година на раѓање, за да размислите за своите квалитети и да го поканите тоа во вашиот дом. Или, можете да ги зближите сите хороскопски животни за да симболизираат хармонија со различните личности во односите што може да ги сретнете.

Цвеќиња

Цветовите на лотосот се симболи на непостојаност, убавина, изобилство и природа. Во фенг шуи, свежите исечени цвеќиња покануваат животна енергија во домот. Тие исто така можат да помогнат енергијата да тече непречено и да го подигне расположението на домот. Ако некој е депресивен, цвеќето може да биде прилагодување на фенг шуи за да покани радост. Додека свежите цвеќиња се најидеални, можете да користите слики од цвеќиња во уметнички дела. Некои од нашите омилени цвеќиња вклучуваат:

Божур: претрупаниот божур симболизира романса, изобилство и просперитет.

Лотус: Излегувајќи од калливи води, лотосот симболизира мудрост и убавина кои можат да цветаат и од најтешките ситуации.

Орхидеја: Орхидеја може да симболизира и покани благородно и исправено партнерство. Хризантеми: Овие долготрајни цветања симболизираат долговечност.

Цвет на слива: Првите цвеќиња што цветаат во зима, тие симболизираат надеж и упорност.

Овошје
зелен / син сад со овошје

Овошјето е дар на сладост и изобилство од природниот свет, затоа симболизира плод, просперитет и дарежливост. Дури и во модерното време, азиските семејства нудат подароци од овошје за прослави за поволна и среќна енергија во текот на целата година.

Еве некои од нашите омилени овошни симболи:

Портокал: Портокаловата ја симболизира јанг енергијата на сонцето. Светло е, весело и ја подигнува енергијата во кој било простор. Покрај тоа, портокалот се споредува со злато во фенг шуи, затоа привлекува богатство и среќа од сите видови.

Калинка: Со многуте (многу) семиња, калинката традиционално претставува изобилство и плодност. Црвената боја е исто така поврзана со среќа и заштита.

Праска: Во фенг шуи, имаме нешто што се нарекува „среќа од цвет на праска“ што ја подобрува вашата способност да привлечете романтичен партнер. Значи, праските можат да ви помогнат да пронајдете врска. Тие се исто така поврзани со долговечноста.

Фу кучиња
Јапонска статуа на лав, Токио, Јапонија
Tossatis Chongjiragal / Getty Images
Вратите ја претставуваат устата на чи, како енергијата влегува во вашиот дом и живот. Во фенг шуи, вратите се важни и имаат свои „богови на вратите“. Боговите на вратите се симболи на заштита што се поставуваат во парови на влезната врата.

Кучињата Фу се пример за „богови на вратите“. Кучињата Фу се митски суштества кои личат на лавови и ве штитат вас и вашиот дом.

Црвено
Внатрешност на дневна соба украсена со цвеќиња на масичка и пријатен кауч со перници
Црвената боја е најповолна боја во фенг шуи. Тоа е бојата на заштита, среќа и виталност. Црвената е поврзана со огнениот елемент и така може лесно да привлече успех.

Црвената боја можете стратешки да ја користите во фенг шуи во вашиот дом за да му донесете корист на вашето семејство. Некои примери вклучуваат насликање на влезната врата во црвено, црвено цвеќе, па дури и само на некои црвени перници.

Кинески монети
Украси на кинески ресни со репродукции на антички монети од бакар.
Кинеските монети се поволни симболи на успех и богатство. Кружниот облик го претставува небото, а внатрешниот плоштад е земјата. Улогата на успешен владетел беше да ги поврзе небото и земјата во корист на човештвото (или луѓето на нивната земја). Затоа, овие монети можат да ја симболизираат благосостојбата и мудроста да внесат просперитет во вашиот дом.

Птици

Штрк што стои под гранката на цвет од слива во зима по снег.
Птиците се симболи на слобода и поврзаност со небото. Тие можат да ги донесат нашите желби на небото за исполнување.

Некои од нашите омилени птици се:

Крејн: Симболизирајќи го долгиот живот, оваа грациозна птица дава и желби.

Феникс: Едно од четирите небесни животни, оваа митска птица претставува преродба и среќа.

Мандарински патки: Како традиционален азиски свадбен подарок, еден пар мандарински патки се симболи на хармонија на бракот, верност и среќа затоа што овие птици се парат за цел живот.

Бамбус
Бамбусот  е издржлива билка и брзо расте. Може да преживее и да напредува во повеќето временски услови. Дури и при најголемиот ветер, оваа трева може да се наведнува сè долу и сепак да се врати назад. Затоа, ова растение претставува издржливост, раст и флексибилност. Ако некогаш сте виделе растение од бамбус, тоа е исто така шупливо во центарот. Оваа отвореност исто така симболизира скромно и отворено срце.

Вечен јазол
Славен вечен јазол или бесконечен јазол во црвена боја
јазол, овие испреплетени геометриски дизајни се наоѓаат во многу култури. Бидејќи нема почеток и крај, овие дизајни симболизираат долговечност и хармонија. На духовно ниво, тоа исто така претставува дека сите сме меѓусебно поврзани и меѓусебно зависни.