Search for content, post, videos

Како да засадите и да израснете лимон…

Оние кои веќе го засадиле и одгледуваат лимонското дрво, знаат колку убаво и свежо мириса. 
Ниту еден лимон купен во продавницата не може да се спореди.

Општо мислење е дека лимонското дрво успева само на места со топла и сончева клима. 
Но, вистината е дека може да расте и да раѓа во затворени и добро климатизирани простори.

Ви требаат од 3 до 6 години да го добиете првиот плод од дрвото што го растевте од самиот почеток, од семе 
но вреди!

Како да засадите лимон:
1. Набавете органски лимон (можеби е скап, но ќе ви требаат само неколку 
лимони)

2. Отстранете ги семето од него

3. Подгответе мешавина од почва за вашето идно лимонско дрво (агрумите
 најдобро растат во мешавина од тресет, перлит, вермикулит и органско ѓубриво).
 Почвата мора да биде доволно лесна за да истекува вода. Ако почвата е
 премногу густа, додадете ситни парчиња од кора од дрво, што ќе ја направат
 почвата воздушеста.

4. Изберете саксија од теракота со дијаметар од 20 см. Може да користите и пластична саксија, или направена
од дрво. За почетниците, многу е важно да се засадат семиња од лимон во мала саксија, додека не никнат
 младите растенија..

5. За да може да 'ртат семето, му требаат од 10 до 14 часа светлина, затоа изложувајте го на вештачка светлина
 во отсуство на природна светлина. (Обезбедете му светлина, како и пилешките штотуку изведени - сијалица над садот.
 Покрај светлината, тоа ќе ги загрее и семето и садот)

6. Посипете ги тенџерето и семето секој ден. Најдобро би било кога водата би била млака, а почвата убаво 
навлажнета.

Постапка на садење:

Сега кога имате сè, започнете со садење:

1. Направете чај од камилица, па оставете го да се излади. Исечете го лимонот и извадете ги семето. Ставете голи
 и неоштетени семиња од лимон во млак чај од камилица.

2. Наполнете го садот до половина со земја и наводнете го добро, сè додека не се изедначи рамномерно. Потоа
 наполнете го тенџерето скоро до врвот, наводнете го повторно.

3. Распоредете ги семето рамномерно на садот и покријте ги со нов слој на земја (на длабочина од околу 3 сантиметри)
а потоа наводнете ја почвата повторно. Нежно допрете ја земјата, така што сè ќе се вклопи убаво.

4. Покријте го тенџерето со најлонска фолија и оставете го на топло место. Осигурете се дека почвата е топла и 
влажна за да изрти семето. По две недели, лимонот ќе никне.

Кога лимонското дрво ќе порасне малку, мора да го нахраните. Бидете сигурни дека го прихранувате лимонското дрво
двапати годишно, но никогаш преку лисјата.

Почвата околу лимонското дрво не смее да биде сува, но исто така никогаш не смее да биде во премногу вода. 
Не смее да му недостасува светлина. Доколку нема природна светлина, обезбедете ја со вештачка светлина.

И уште една важна работа: лимонското дрво обожава кога ќе му се обратите, разговарате со него, ќе му пеете..

 

Ако го направите сето ова како што ви објаснивме, ќе уживате во прекрасните
 плодови од вашиот труд.