Search for content, post, videos

“СИМБИОЗА” – БОЈАН КОВСКИ ГО ПРЕДСТАВУВА СВОЕТО НОВО УМЕТНИЧКО ПАТУВАЊЕ

Уметникот Бојан Ковски ќе ja отвори својата најнова изложба “Симбиоза” во Музејот на Град Скопје на 29 февруари 2024 година. Овој уникатен приказ ветува да ги фасцинира љубителите на уметноста, нудејќи магична комбинација на човечкото тело и земјениот елемент.

Бојан Ковски, роден во 1993 година во Куманово, го остава својот печат во светот на уметноста со својата страст и иновативен пристап кон сликарството. Дипломиран на Факултетот за уметности при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје во 2015 година, Ковски активно се ангажира во создавање на дела со масло на платно, развивајќи ја и својата посебна техника, Ковски Боди-уметност.

“Симбиоза” претставува продолжение на истражувањето на човечката форма од страна на Ковски, со преплетување од елементот земја. Изложбата вклучува впечатливи актови и портрети проткаени преку песок од пустините. Волшебното движење на сликите добива дополнителна магија од златото што е проткаено низ делата, создавајќи заводливо визуелено доживување за посетителите.

 

 

Преку целата своја кариера, Ковски учествувал во влијателни изложби кои оставиле траен впечаток врз љубителите на уметност. Во 2019 година, Дијана Томиќ Радевска елегантно ја опиша суштината на неговите дела, истакнувајќи го неговото страстно креирање на дела со техниката масло на платно. Техниката на уметникот, карактеризирана со спокојство и квалитет, ги поканува гледачите да се симпатизираат и ангажираат со темите претставени, како бескрајноста на формата и трансцеденцијата на простор и време.

Анжелика Апсис, во своите размислувања за изложбата на Ковски во 2021 година насловена “Панта Реј”, ја нагласи еволуцијата на уметникот. Вдишувајќи се со елементот вода, сликите на од оваа изложба прикажуваат фигури што се простираат до граници на божествена елеганција и крајна изразитост. Повторувачката тема на “Сè тече” се преплетува, со водата што симболизира извор на спокој и апокалиптично откривање.

Со текот на “Симбиоза”, секое дело се гради врз претходното, создавајќи комплексна и специфична структура. Истражувањето на Ковски на четирите основни елементи, особено на земјата, служи како метафора за сложеноста на животот и барањето на длабоки човечки конекции.

Бојан Ковски ги поканува гледачите да се препуштат во визуелно патешествие што ги надминува традиционални уметнички граници, поттикнувајќи размислување, интерпретација и почит кон без временските теми кои резонираат низ неговите дела.

Не пропуштајте ја можноста да ја доживеете магијата на “Симбиоза” во Музејот на Град Скопје почнувајќи од 29 февруари 2024 година. Изложбата ветува да биде славење на уметноста, човечноста и вечната врска помеѓу човечкото тело и елементите на земјата.