Search for content, post, videos

Краткиот стрес може да биде и здрав

 

 

 

Експериментите спроведени на лабораториските животни покажуваат дека повремениот краток стрес може позитивно да влијае на имунолошкиот систем. Американските научници од универзитетот Стенфорд нагласуваат дека овие сознанија сепак прво треба да се потврдат во истражувањата спроведени на луѓе. Според нивние зборови, софистицираниот координиран состав во организмот по детектирањето потенцијална опасност преку излачување на хоромонот на стресот овозможува почеток на подготовките за заштита и засилување на дејството на имунолошкиот систем. Анализата на крвта на искористените животни покажала дека кусата изложеност на стрес доведува до зголемување на присутните специфични агенси на имунолошкиот систем кои се пресудни за борба против низа заболувања. Причината за тоа било засиленото излачување на трите хормони на стресот – норепинефрин, епинефрин и кортизол.